26 Kasım 2018 Pazartesi

Yeni Orduspor 1-2 Karşıyaka SK(25 Kasım 2018)

Ligin 14. hafta mücadelesinde son günlerde sorunlar yaşayan grubun iddialı ekibi Yeni Orduspor'a konuk olan Karşıyaka, deplasmanda altın değerinde 3 puanın sahibi olarak İzmir'e dönüyor. 

14 puanla 13. sırada haftaya başlayan Karşıyaka, Doğukan haricinde eksiksiz olarak gittiği Ordu deplasmanında Erdoğan, Cenk, Metin, Anıl, Onur, Mustafa Aşan, Arif, Hakan, Harun, Mustafa Değirmenci ve Fatih kadrosuyla sahaya çıktı. Maçın henüz birinci dakikasında Orduspor defansının yaptığı hata ile pas arası yapan Mustafa Aşan, topu müsait durumdaki Hakan Kuş'a aktardı. Hakan pozisyonu iyi değerlendirerek sol çaprazdan girdiği ceza sahasında topu kalecinin yanından ağlara göndererek takımını 0-1 öne geçirdi. 

10. dakikada derinlemesine atılan topla ceza sahası önünde buluşan Orduspor oyuncusu Fatih Özçelik, ceza sahasında kaleci Erdoğan'la karşı karşıya kaldı. Bu pozisyonda Erdoğan çok hızlı kalesini terk ederek mutlak golü önledi. 

14. Dakikada defansından atılan ters topla bir anda defansın arkasına yine Fatih Özçelik sarktı. Yine müdahale eden Erdoğan bu defa penaltıya sebebiyet vererek sarı kart gördü. Kullanılan penaltı atışından Mustafa yararlanamadı ve takımı adına beraberliği getirecek vuruşta direğe takıldı.
30. dakikada defansta kaptığı topu Hakan'a aktaran Mustafa Aşan, Hakan'ın orta sahadan derinleme pasıyla defansın arkasına sarktı ve ceza sahasına girip, kaleciyi çalımladıktan sonra topu boş ağlara göndererek durumu 0-2'ye getirdi. 
34. dakikada sağ kanattan çizgiye inen Fatih'in ortasını Mustafa göğsüyle indirdi. Cenk'in uzaklaştırmak istediği topu çelerek önüne alan Hasan, topu kalecinin üzerinden ağlara gönderdi. 
İlk yarı bu skorla sonuçlandı.

İkinci yarıya gol arayışıyla giren ev sahibi ekip oyunu Karşıyaka sahasına yıktı. Kontra ataklarla çıkmaya çalışan Karşıyaka zaman zaman pozisyonlar bulsa da kalesinde tehlike yaşanmasına izin vermedi. İkinci yarı çok önemli bir pozisyon olmadan tamamlandı.

Bu skorla Karşıyaka puanını 17'ye çıkartırken sıralamada 12. sıraya yükseldi. Önümüzdeki hafta rakip Adıyaman 1954 olacak. Maçta Mustafa Aşan sarı kart görerek cezalı duruma düştü.  Karşıyaka bu galibiyetle nefes alırken, 10 ay süren deplasmanda galip gelememe sendromunu da atlatmış oldu. Karşıyaka en son 2. Lig'de 27 Ocak'ta Silivrispor'u deplasmanda 0-1 yenmişti. 

Maçın Özeti





Maçın Yorumu


Düşüşte olan Yeni Orduspor teknik direktör değişikliği ile çıktıkları ilk maçta galibiyeti son dakikada kaçırmıştı. Karşıyaka karşısında mutlak galibiyet arayıp, ilk 4 içindeki yerine geri dönmeye çalışacağı kesindi. Karşıyaka ise Mesut Toros'un geldiği günden beri sadece bir yenilgi almış, onu da diğer bir Karadeniz ekibi Ofspor'a 76. dakikadan sonra teslim olmuştu. İşte böyle bir ortamda skor tahmini yapmak maç öncesinde o kadar zordu ki. Ama kolay bir yorumla Ordu ekibinin galibiyete daha yakın olduğu neredeyse herkesin ortak fikriydi. Kısacası maçtan puansız ayrılsa Karşıyaka'yı kimse eleştirmezdi. 

Mesut Hoca son bir kaç maçtır taktiğini rakibinin bulunduğu pozisyona göre belirleyip, ayağını yorganına göre uzatan ve her geçen gün takımın daha iyi tanıyan bir teknik direktör olarak sahaya çıkıyor. Hatırlarsınız geçtiğimiz hafta Çatalca maçına yere sağlam basan bir oyunla çıkmayı düşünmüş ve önce bir puanı garantilemeyi amaçlamıştı. Nitekim Çatalcaspor güçlü bir motivasyon ve moralle geldiği İzmir'de aradığı sonucu alamamıştı. 

Karşıyaka taraftarı ve yönetimi ne hissediyor bilinmez ama son haftalarda alınan puanlarla gaza gelmemeliler. Karşıyaka bu kadrosuyla ligi domine edecek, arkasına taraftarının ve armasının ağırlığını alacak bir durumda değil. Maalesef teknik ve fizik olarak böyle değil. Üzülmek yok, kırılmak da yok, neredeyse 3 yıldır aynı kadronun yanyana oynadığı bu takımın mazereti olmaz. Kaç tane antrenör değişti, hiç birisi bir oyuncunun yıldızını parlatamadıysa kapasitenin bu olduğunu kabullenmek lazım. Bir takımda en çok koşan, en çok isteyen, en hırslı oyuncu o takımnın en yaşlı oyuncusu ise gençlerin şapkayı önlerine koyup düşünmeleri gerek. 

Mesut Hoca'nın kattığı 3 şey var takıma; ilki özgüven, ikincisi strateji, üçüncüsü ise sabır. Yenilmeyi kabullenmiş takım şimdi daha dirayetli. Artık sahaya arzuladığı futbolu oynamaya çıkan takımın yerine puanı alabilecek takım çıkıyor. Burası önemli çünkü stratejinin 7 haftadır sadece bir kez sahadan boynu bükük ayrıldığı görmek gerekiyor. Sabır ise oyun içinde telaşa düşmeden, gaza gelmeden oynanmasından ötürü. 3'ü de çok önemli değişiklikler. 

Son 5 haftada 8 puana rağmen sıralamada 12. sırada olmak ligin çok çetin olduğunun bir göstergesi.  Çünkü rakipler de çok puan topluyor. Diğer taraftan deplasmanda alınan 3 puan ile havaya giren bir kesimin de bir an önce rüyadan uyanması gerekiyor. Ligin zirvesi ile 7 puan fark var ama düşme potasıyla da 3 puan var. Yani tehlike çanları henüz susmuş değil. Ligin ilk yarısında kalan son 3 maçın 2'si içeride. Ergonomik futbol oynamaya devam edilmek zorunda. Kalan 3 maçtan 9 puan çıkartılırsa muhteşem olur ve bu play-off potasına yaklaştırır ki o zaman hayal kuranların sayısı artacaktır. Bu tehlikeli. Çünkü ligin geri kalanında play-off'ta devam edecek bir kadro yok. Kaldı ki bu 3 maçtan deplasmanda oynanacak tek maç Sultanbeyli Belediyesi. Bu takım son 5 maçta 5 galibiyetle 15 puan topladı bunu göz önüne almak gerek. İç sahada oynanacak olan Adıyaman  1954 ve Elaziz Belediye maçlarından 6 puan alınması durumunda, Karşıyaka gelecek yılın hazırlıklarına başlamalıdır. Altyapıdan getirilecek 2-3 oyuncu takıma monte edilmeli ve ligin ikinci yarısında profesyonel havayı koklamalıdır. Takımdaki kadro zenginliği arttırılmalı, takıma çeşitlilik kazandırılmalıdır. Ama unutulmasın Karşıyaka iç sahada oynayacağı rakipler, ligdeki dişine göre rakipleridir, kaybedilecek her puan o rakiplere güç kazandıracak, Karşıyaka'nın avantajını elinden alacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder