17 Kasım 2018 Cumartesi

Karşıyaka 0-0 HGİ Çatalcaspor (17 Kasım 62018)



Yağmur ve soğuk vurdu sahada oyun dondu. Uzun 90 dakikanın kısa özeti buydu. 

Ligin 13. haftasında Atatürk Stadı'nda Hüseyin Koçer İnşaat Çatalcaspor'u ağırlayan Karşıyaka, soğuk ve yağmurlu bir havada oynanan maçta bir puana razı oldu. 

Seyirci ilgisinin az olduğu maçı yaklaşık 1000 civarında taraftar izlerken, günün erken saatlerinden itibaren yağan yağmurun ağırlaştırdığı zemin oyunu oldukça etkiledi. 



Maça 3 eksikle çıkan Karşıyaka'da Cenk'in yerine Mustafa Değirmenci, Anıl'ın yerine Özgür sahada yer aldı. Alışılmış 4-5-1 düzeni ile maça başlayan yeşil kırmızılılar ilk dakikalarda sahanın ağır zemininde oyun kurmakta zorlanınca, ilk 10 dakika neredeyse Karşıyaka yarı sahasında oynandı. Bu bölüm içerisinde ceza sahası içinde bir pozisyonda Barış Kazer'in 6 pas içerisinde kafayla arkaya düşürdüğü topu tamamlayan Emre'nin ağlarla buluşan topu ofsayt gerekçesi ile gol sayılmadı. Baskı kurmaya çalışan Çatalcaspor bu bölümde başka pozisyon üretemedi. 

İlk dakikalarda oyunu kurmakta ve ileriye taşımakta zorlanan Karşıyaka'da Battal, 8.  dakikada defansın hatası ile önünde kalan topu, 35 metre mesafeden gole çevirmesini son anda Çatalcaspor kalecisi Okan uzanarak önledi. Bu dakikadan sonra Karşıyaka oyuna biraz daha hakim olmaya başladı. Topu sağlam organizasyonlarla rakip sahaya yıkmaya çalışan Kaf Kaf'a, Çatalcaspor kalabalık orta saha organizasyonu ile engel olmaya çalıştı. Bu çaba Hakan'ın ileride yanlız kalması, Harun ve Battal'ın da kanatlarda üretken olmamasına yol açtı. İlk yarının ortalarına doğru orta sahanın sağından bir duran top kullanan Karşıyaka, ceza sahası içine inen topta Metin'in topa dokunamaması ile mutlak bir golden oldu. Yine aynı bölgeden yine Onur'un ceza sahasına gönderdiği top, direkten geri döndü.

Sahanın zeminin ve devam eden yağmurun etkileri oyuncular üzerinde her geçen dakika daha fazla görülmeye başladı ve ilk yarı başka  bir tehlikeli pozisyon olmadan tamamladı. 

İkinci yarıya aynı kadroyla çıkan iki takımdan daha istekli görünen taraf, misafir takımdı. 60. dakikaya kadar neredeyse oyunu Karşıyaka yarı sahasına yıkan Çatalcaspor bu bölümde hiç pozisyon bulamadı. Karşıyaka son yarım saate girilirken biraz oyuna ortak olmaya başladı. 62. dakikada sağdan kullanılan korner vuruşunda Metin topu 6 pasın içinde kalenin üstünden auta gönderdi. Bu dakikadan sonra oyun tersine döndü ve top Karşıyaka'nın kontrolünde Çatalca yarı sahasında oynanmaya başladı. Özellikle Hakan Kuş, ileriye top gelmemesi nedeni ile daha fazla geriye gelip top almaya çalıştı ancak Battal, Harun ve Mustafa Aşan'dan gereken desteği göremeyince yorulmaya başladı. Bu dakikalarda Karşıyaka kenar yönetiminin oyuna müdahale etmesi bekleniyordu ancak Mesut Toros herhangi bir oyuncu değişikliği tasarrufunda bulunmayınca, Karşıyaka baskısın giderek kaybetti. 

Maç 70. dakikadan sonra yapılan oyuncu değişiklikleri ile kısmen hareketlense de sonuna kadar çok fazla pozisyon olmadan başladığı gibi bitti. Özellikle sonradan oyuna giren Görkem ve Bartu, hücum anlamında hareket getirse de takımın geri kalanı onlara eşlik edemedi. Maçın 90 +3 dakikası oynanırken yakaladığı kontra atakta, Çatalcaspor maçın en önemli 2 pozisyonundan birisini harcadı. Soldan gelen ortada, arka direkte topu bomboş önünde bulan Çatalcasporlu Ali, topu kale yerine dışarı atınca yeşil kırmızılı tribünler derin bir oh çekti. 

Bu sonuçla Karşıyaka 13 haftada 14 puan toplayarak tehlikeli bölgenin dışında kalmayı başardı. Grubun diğer maçları henüz tamamlanmadığı için puan durumunda an itibari ile 13.sırada yer alan Karşıyaka, haftaya grubun önemli güçlerinden birisi olan Yeni Orduspor'a konuk olacak. 

Maçın Yorumu


Bu maç Karşıyakalı oyuncular topa hakim olmak ve oyuna hükmetmek istese de sahanın koşulları bunları yapmasına engel oldu. Aslına bakılırsa saha balçık değildi ama ağırdı. Karşıyaka'nın bu sorunla başedebiliyor olmasını bekledik. Özellikle uzaktan çekilecek şutların çok tehlikeli olacağı, topu yerden değil havadan kurmanın çok etkili olacağı belliydi. Neredeyse Battal'ın 35 metreden kaleye gönderdiği akılcı vuruş dışında hiç şut yoktu. Her iki kale içinde durum böyleydi. TOpu havadan oynama kısmında ise rakip takımın fizik olarak üstünlüğü bariz görüldü. Özellikle Harun ve Mustafa Aşan bu fiziki mücadelelerde hep kaybeden taraf oldular. Daha önceki maç kritiklerinde de yazmıştık, Arif orta sahanın ofansif bölümünde yer alırsa, Karşıyaka çok üretken bir top oynuyor ve skor buluyor. Bugün ısrarla Arif öne gelmedi. Sürekli defansif kurgunun bir parçası olarak kalmaya çalıştı. Burada Cenk'in boşluğunun yarattığı psikolojik baskı gözlemleniyordu. Ancak ilk yarının ortaları geldiğinde artık oyun yapısı belli olan rakibin üstüne gidilebilmeliydi. Belki de teknik bir tasarruftu ama sonuç, skorsuz, tatsız bir maç olmasına yol açtı. 

Mustafa Aşan, Harun ve Battal ileride oldukça isteksizdiler. Mustafa Aşan yine daha çalışkan ve hırslıydı ama gücü bir yere kadar yetti. Görkem daha önce oyuna girmeliydi. Battal'ın yerine 55-60 dakikaları arasında girseydi maçın gidişhatı daha farklı olabilirdi. Keza Bartu'da çok daha erken oyuna girip, Hakan'a yardımcı olmalıydı. Hakan arkaya düşürdüğü toplarda hep yanlız kaldı. Özgür ve Mustafa Değirmenci ellerinden gelen en iyi işi yaptılar. 

Mesut Hoca'ya iki önerimiz var; 

Gelişinizle Karşıyaka'nın oyununa iştah geldi. Zaten bunu son 5 maçta alınan 8 puan ve sadece 1 yenilgi ile görebiliyoruz. Ama 4-5-1 ve  4-2-3-1 kurguları 90 dakika boyunca sürmüyor. İzlediğimiz son 3 iç saha maçında 60. dakikadan itibaren 2. forvet ihtiyacı gözle görülüyor. İşinize karışmak gibi olmasın, bir de bu yönde düşünün isteriz. Bu ilkiydi. 

İkinci ise; Arif ile Mustafa Aşan'ın pozisyonlarını maç içinde zaman zaman yer değiştirin nasıl heyecan katacaklar sizde görün. Arif ileriye dönük daha verimli olacaktır. 

Herşeye rağmen Karşıyaka'nın son haftalardaki futbol iştahının devam etmesi güzel. 3 puan ile taçlansaydı çok şık bir hafta olacaktı. Önümüzde zor bir deplasman var. Alınacak her puan altın değerinde. Bizce çok ta uzak bir ihtimal değil altın toplamak. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder